2011. november 19., szombat

Az idő ablakai - külföldi visszhangok

Még áprilisban adtam egy általános áttekintést az első magyar sci-fi filmalkotásról. Az 1969-ben bemutatott film Az idő ablakai címet viseli. Rendezte Fejér Tamás, főszereplő természetesen Gábor Miklós.


Beata Tyszkiewicz, Krystyna Mikolajewska, Ivan Andonov, Gábor Miklós


Érdemes röviden átfutni ezt a régi írást, mert most néhány  egészen rövid külföldi sajtóvisszhang-részletet szeretnék megmutatni.

Csalódást okozott az első magyar tudományos-fantasztikus film, amelynek burkolt erőlködése Hollywoodból is jöhetett volna. (Frankfurter Allgemeine Zeitung 1969. július 30.)

A film éppen olyan volt, mint azok a ruhadarabok, amelyekbe a szereplőket öltöztették: maradi és fantáziátlan nyugati konfekció... (Süddeutsche Zeitung, München, 1971. december 10.)

A magyar film nagyvonalú, ám mégis primitív... (Bianco e Nero. Roma, 1970. 1/4. szám)

De nézzünk más magyar kritikát is, mert a múltkor csak a Film Színház Muzsikában megjelent cikkből idéztem.

Az alkotók bebizonyították, hogy műtermi űrállomások, süvöltő csészealjak, búvárruhás églakók nélkül, csupán a gondolat erejével, szerény technikával is létre lehet hozni, ami minden science fiction követelménye kellene legyen, a hiteles szituációt és a tartalmas mondanivalót. (Hegedűs Zoltán. = Népszabadság, 1969. október 23.)

Vele szemben:

A kommersz, a felemásság, a felületesség túlságosan átüt az egészen, semlegesíti az itt-ott felbukkanó gondolatot. (Rajk András. = Népszava, 1969. október 23.)

Igazságot csak úgy tudnánk tenni legalább is magunkban ha megnézhetnénk a filmet. De ez is az "eltűnt" alkotások közé tartozik, mert, bár egészen biztosan megvan a kópiája, nem tűnt fel a televízióban és/vagy a video- és DVD-kínálatban évtizedek óta...



4 megjegyzés:

  1. Egy helyesbítés: a fotón látható hölgyek egyike nem Krzystina Janda (helyesen: Krystyna Janda), aki mellesleg csak 1977-ben kezdett el filmezni, hanem a szintén lengyel Krystyna Mikolajewska. Ő A FÁRAÓ (1965) című szuperprodukcióban vált ismertté, és játszott a CSILLAGOSOK, KATONÁK (1967) című Jancsó-filmben is. Az IDŐ ABLAKAI után már csak egyszer filmezett. Vajon mi lett vele?

    VálaszTörlés
  2. Igaz! Nagyon köszönöm!!! Ki is javítom :)

    VálaszTörlés
  3. Azóta előkerült ez a film ? Sajnos én nem láttam még, de nem is találom sem égen sem földön :(

    VálaszTörlés
  4. Sajnos, azóta sem, és még több másik Gábor Miklós film sem, amiket figyelek...

    VálaszTörlés